41 milliárddal bővült a GINOP-keret

Az egyik legnépszerűbb pályázat keretösszege a változások eredményeként csaknem duplájára ugrott.

Megjelent a legfrissebb Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely alapján összesen 41 milliárd forinttal bővült a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatain elosztható források mérete. Jó hír a cégeknek, hogy az egyik legnépszerűbb pályázat (GINOP-1.2.1-16) keretösszege a változások eredményeként csaknem duplájára ugrott, így sokkal több nyertest lehet kihirdetni. Az is fontos, hogy a változások alapján öt új pályázati konstrukció szerepel az idei menetrendben.
 
Jelentősen nőtt néhány pályázat kerete
 
A legfrissebb Közlönyben megjelent 1885/2017. (XI. 30.) számú kormányhatározat alapján a GINOP idei Éves Fejlesztési Keretében (ÉFK) több fontos változás is bekövetkezik:
·       A korábbi változatban szereplő 114 helyett idén összesen 119 pályázati konstrukció válik elérhetővé a vállalkozások számára és utóbbiak együttes keretösszege több mint 41 milliárd forinttal nő.
·       A teljes keretemelés egyik fontos összetevője, hogy a vállalkozások által jelentősen túligényelt „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című GINOP-1.2.1-16-os kódszámú felhívás támogatási kerete az eddigi 48 milliárd forintról 94,68 milliárd forintra ugrott, ami azt jelenti, hogy a keretemeléssel arányosan jelentősen növekedhet a támogatott projektek száma is.
·       Jelenleg egyébként a hivatalos pályázati adatbázisban az látszik, hogy 41,6 milliárd forintnál áll a megítélt támogatások összege 158 cég felé, a hatályos szerződéseké 27,5 milliárd forintnál 63 cég felé.
·       Szintén lényeges keretemelés történt a „Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése” című felhívásnál: az eddigi 21,4 milliárd forintos keret 38,4 milliárd forintra ugrott.
·       Ezzel párhuzamosan „Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása” című felhívás kerete 33 milliárd forintról 40,42 milliárd forintra emelkedik.
·       A pénzügyi eszközök körében az egyik legnépszerűbb, korábban már 40-ről 70 milliárd forintra emelt keretösszegű 0%-os kkv-hitelnek becézett „Mikro- kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel” című pályázati felhívás keretösszege 7 milliárd forinttal 77 milliárd forintra nő.
 
Összevont és új pályázati konstrukciók
 
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott tájékoztatás alapján további lényeges változások is vannak az új ÉFK alapján:
·       A korábban megjelent három inkubációs fejlesztést szolgáló felhívás összevonására is sor kerül, így az ilyen típusú beruházások megvalósítására egy egységes felhívás keretében nyílik majd lehetőség.
·       A munkahelyi képzési pályázatokat a piaci igényekhez igazította a tárca, amelynek jegyében bár a két korábban tervezett pályázat keretösszege csökkent, de összességében a képzésekre szánt támogatás nem veszik el, egy új felhívásba épül.
·       A tárca jelzése szerint a „Vállalati Képző Központok rendszerének kialakítása” címmel megjelenő, 9 milliárd forint keretösszegű konstrukció egy-egy ágazathoz kapcsolódó speciális képzési szükségleteket elégít ki a központot létrehozó és működtető nagyvállalat bázisán úgy, hogy a beszállítók és egyéb partnervállalatok munkavállalóinak képzését kell vállalnia a nyertesnek.
·       „Turisztikai attrakciók minősítési feltételrendszerének kialakítása” címmel is megjelenik egy új pályázati felhívás 1 milliárd forintos keretösszeggel.
·       A pénzügyi eszközök körében két új felhívás is megjelenik hitelprogram, illetve tőkeprogram formájában 7,5-7,5 milliárd forintos kerettel és mindkettőnek az a célja, hogy a Digitális Jólét Program eszköztárát bővítsék.
·       Az energetika területén is új felhívás megjelenése várható egyszerűsített eljárásrenddel és ráadásul kizárólag vissza nem térítendő támogatást kínál majd a „Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása” című konstrukció. A keretösszeg 52,5 milliárd forint és a forrás a korábban hasonló céllal megjelent kombinált termék keretéből kerül átcsoportosításra.
·       Az adaptív innovációt segíti majd „A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén” című felhívás is, amely eszközbeszerzést és immateriális javak beszerzésének költségét támogatja 17 milliárd forintos keretösszeggel.
 
A 200-as számú Közlönyben egyébként az 1891/2017. (XI. 30.) számmal egy másik kormányhatározat is megjelent, amely a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének változásait rögzíti.