Munkatársunk Pálfi István-díjat kapott!

2019. október 28-án Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az európai területi társulások (ETT) jóváhagyó hatóságainak éves találkozója alkalmából átadta a Pálfi István-díjat. A kitüntetést az ETT megálmodójának emlékére 2010-től minden évben egy magyar és egy külföldi területfejlesztési szakember veheti át. Idén a magyar díjazott Csókási Eszter, a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője. A külföldi díjazott pedig kollégánk, Holop Szilveszter az Interreg V-A Szlovákia- Magyarország Együttműködési Program Közös Titkárságának titkárságvezető-helyettese, aki – az indoklás szerint – a regionális és határ menti programokban vállalt magas szintű újító munkájával érdemelte ki a díjat. 

Holop Szilveszter településfejlesztési geográfusként végzett az ELTE-n, majd a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Sorbonne Paris IV egyetemek közös képzésén szerzett szakközgazdász képesítést. 2009-ben a VÁTI stratégiai igazgatóságánál kezdett dolgozni. 2010-tól dolgozik a Nemzetközi Területen 2016 óta az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Közös Titkárságának titkárságvezető-helyettese.

SZPI: Gratulálunk az elismeréshez!

H.Sz.: Köszönöm szépen!

SZPI: Kik és miért kapják ezt a díjat?

H.Sz.: A díjat minden évben egy magyar és egy külföldi állampolgár kapja meg, akik a határon átnyúló együttműködések előmozdításáért dolgoznak. Idén én voltam a külföldi díjazott, lévén szlovák állampolgár vagyok. Azon túl, hogy a díj egy óriási szakmai elismerés, fontos visszaigazolás a Titkárság felé, hogy a felhívások kiírása, a pályázatok elbírálása és ellenőrzése terén bevezetett újításokkal, jó irányba haladunk.

SZPI: Például?

H.Sz.: A Titkárság által kidolgozott – területi akciótervekre épülő – kétkörös pályázati rendszer számos csapdát rejtett és a felhívások megjelentetését követően a hibák korrigálására már csak korlátozottan van lehetőség. A KKV-k finanszírozása teljesen ismeretlen terület volt számunkra, amelynek szabályrendszerét az alapoktól kellett elsajátítanunk. Jó érzés volt, hogy mások is átérezték ennek súlyát és értékelték az ebbe fektetett munkát.

SZPI: Említetted, hogy szlovák állampolgár vagy. Ez nehezebbé vagy könnyebbé tette számodra az utat?

H.Sz.: A felvidékiek többsége számára komoly dilemma az otthoni közeg elhagyása, mert minden egyes elvándorló csökkenti az otthonmaradók érdekérvényesítési képességét.  Az én személyes véleményem az, hogy az igazolhatja döntésünket, ha sikerül mélyebb értelmet adni távozásunknak. Ha munkánkkal helyt tudunk állni új közegünkben, amivel kivívhatjuk az otthoniak megbecsülését. Számomra ez a díj elsősorban azért fontos, mert úgy érzem, ez sikerült.

SZPI: Akkor ez tulajdonképpen nemcsak a saját, de részben a téged támogató családi és munkahelyi közösség elismerése is?

H.Sz.: Abszolút. Családom támogatásán túl, munkám során nagy biztoságérzetet adott az SZPI vezetésének és munkatársainak támogatása, amelyet ezúton is hálásan köszönök. Szeretnék külön köszönetet mondani közvetlen kollégáimnak, akik munkája és segítsége elengedhetetlen része volt ennek a sikernek.