Megemelték a legnépszerűbb pályázat keretösszegét

34 újabb cég bővítheti uniós támogatásból vállalkozása termelési kapacitását.

Az eddigi 108,94 milliárdról 120 milliárd forintra megemelték a mostani uniós ciklus talán legnépszerűbb gazdaságfejlesztési (eszközbeszerzési) pályázatának, a GINOP-1.2.1-16-osnak a keretösszegét – derült ki a hivatalos pályázati oldalon augusztus 8-án megjelent szűkszavú közleményből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eredeti keretösszegnek már több mint hatszorosára emelték a támogatási keretet, és így az erre a konstrukcióra valaha pályázatot benyújtó cégeknek mintegy kétharmada nyert is pénzt. 

A közlemény szerint a „Mikro, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című (GINOP-1.2.1-16 kódszámú) felhívásra beérkezett különösen nagyszámú támogatási kérelem forrásigényére tekintettel, a konstrukció keretösszege a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1006/2016. (I.18.) Korm. határozat alapján 120 milliárd forintra emelkedett. „Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a keretösszeg növelése nem jár együtt a Felhívás újranyitásával.”

Mindez tehát nem azt jelenti, hogy további pályázatokat várnának, hiszen a felhívás az erős túligénylés miatt (1136 cég 178,5 milliárd forintnyi támogatást kért) már régóta fel van függesztve. Most az történt, hogy látva az egyéb pályázatokban megmaradt szabad kereteket, illetve ennek a pályázatnak az erős túligénylését, megemelték a rendelkezésre álló keretet és a korábbi pályázók közül hoztak ki nyertesnek újabb 34 céget. A Portfolio összesítése szerint ezek együttesen 5,8 milliárd forintnyi támogatást nyertek el a július 24-i támogatói döntések alapján, igaz közben szinte mindegyik projektet megkezdték már tavaly. Utóbbi tény arra utal, hogy a projektek gazdáinak a támogatás nélkül is volt forrásuk a fejlesztésekre, illetve szükségesnek látták a beruházásokat, így belekezdtek azok megvalósításába és most szóltak nekik, hogy egyébként nyertessé minősítették a valószínűleg 2017 elején beadott pályázatukat.

A mostani háromtucat új nyertessel együtt a Támogatott Projektkereső szerint már 736 cég nyert el összesen 125,1 milliárd forintot, míg a pályázati adatbázis szerint ezek közül csak 694 szerződés hatályos, 118,2 milliárd forint összegben és ezek közül 552 projektre fizettek ki mindössze 47,1 milliárd forintot.

A viszonylag alacsony kifizetett összeg egyrészt azzal függ össze, hogy eredetileg 18 milliárd forinttal indult el ez a pályázat, majd több lépésben emelték a mostani 120 milliárdra, másrészt azzal, hogy csak 50%-os támogatói előleget fizethet ki a pályázat kiírója projektenként legfeljebb 250 millió forintig.

A 18 milliárdos kerettel induló pályázatot tavaly tavasz körül 48 milliárdra, majd ősszel 94,68 milliárdra, onnan idén 108,94 milliárdra, most pedig 120 milliárdra emelték. Az eredeti keretösszeghez képest tehát 6,6-szeresére nőtt a pályázat keretösszege az elmúlt másfél év során és ezzel már a valaha pályázatot benyújtó 1136 cégnek közel a kétharmadát nyertessé tudták minősíteni.