Megnyitotta brüsszeli képviseletét a Széchenyi Programiroda

A Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. (továbbiakban: SZPI) a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott finanszírozásból hozza létre brüsszeli ikerirodáját, melynek célja, hogy elősegítse a magyar pályázók (kkv-k, az önkormányzati és tudományos szféra) sikeres részvételét a 2014-től induló Horizon 2020 programban.

A Horizon 2020 program - bár a hozzá kapcsolódó jogszabályi csomagot még nem fogadták el - 70 millárd EUR-t különít el a 2014 és 2020 közötti időszakra kutatási és innovációs tevékenység támogatására. A költségvetésből számtalan, közvetlenül az EU intézményrendszerén keresztül pályázható kiírás érhető majd el nemzeti kvóták felállítása nélkül. A program a jelenleg futó FP7 kutatási keretprogram, a Versenyképesség és Innovációs Keretprogram (CIP) innovációs elemei, valamint az Európai Innovációs Technológiai Intézet által nyújtott finanszírozást foglalja közös stratégiai keretbe, melynek eredményeként egyszerűsödik és egységessé válik a pályázás és elszámolás rendszere.

Az SZPI brüsszeli irodájának célkitűzése, hogy tevékenységével hozzájáruljon a magyar vállalkozások és intézmények EU közvetlen programjaiban történő nagyobb arányú részvételéhez. Ennek keretében az EU intézményeivel, illetve a programban érintett brüsszeli képviseletekkel kapcsolatot épít ki és ápol, információt gyűjt és közvetít a Horizon 2020 programról, honlapot készít és működtet, a program indulásával pedig pályázatfigyelést végez, valamint segíti a magyar pályázókat a nemzetközi innovációs partnerkeresésben.

A brüsszeli iroda tájékoztató- és érdekképviseleti tevékenységét az SZPI országos tanácsadói hálózatának segítségével fejti ki.

Az iroda 2013. augusztus 1-én kezdte meg működését, az alábbi e-mail címen elérhető: bxl.office@szpi.hu.