Pályázatok: gyorsabb és egyszerűbb a pénzlehívás

A 2014-2020-as időszakban a gazdaságfejlesztés került az uniós források fókuszpontjába.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken Törökszentmiklóson, a Széchenyi Programiroda A sikeres vállalkozásokért című konferenciáján kiemelte: ezen belül a hangsúlyt az ipar, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) üzletmenetének, valamint a helyi gazdaság működésének fellendítésére helyezték – tájékoztatott a Jnsz.hu.   

Fontos szempont volt még a területi gazdasági különbségek felszámolása, a foglalkoztatási gondok megoldása, illetve a kutatásfejlesztési tevékenységek elősegítése – tette hozzá.    

Az államtitkár kitért arra, hogy megpróbáltak eljárási rendszerű újítást is bevezetni, hogy a pályázók minél gyorsabban és egyszerűbben tudják az elnyert pénzeket lehívni, felhasználni. Ennek kapcsán megjegyezte: ezeket az eljárásokat nem sikerült minden esetben a kívánatosra egyszerűsíteni, mert egy „csomó bürokratikus nehézség” van az európai uniós források lehívásában. Rákossy Balázs tájékoztatása szerint az idei év márciusáig a tíz operatív programban az összes pályázatot meghirdették. Eddig a pályázatok elbírálása után több mint 7000 milliárd forint értékű kötelezettségvállalás történt, és ebből 2017 első tíz hónapjában csaknem 1700 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek.    

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ismertette az egyes fontosabb programok – TOP, Ginop, Modern Városok Program – országos és Jász-Nagykun-Szolnok megyére, valamint Szolnokra vonatkozó pénzügyi mutatóit.

Rákossy Balázs végül szólt arról, hogy mi várható a 2020 után időszakról, leszögezve: reményeik szerint ugyanez a támogatási rendszer továbbra is élni fog az Európai Unióban. Abban is bíznak, hogy a V4-es országok hatékony együttműködésével sikerül majd bemutatni azokat a térségbeli érdekeket, amelyek jó alapját teremtik meg a további források juttatásának – fűzte hozzá.

A konferencián Buzás László, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója bemutatta a szervezet működését. „Az ötlettől az utolsó fenntartási jelentésig” címmel Pató Erika, a szervezet tanácsadója tartott előadást. Tűhegyi Julianna tanácsadó az innovációt helyezte előadása középpontjába.

Az esemény résztvevői részletes betekintést nyerhettek a GINOP aktuális gazdaságfejlesztési támogatásaiba, Papp Róbert, a Széchenyi Programiroda munkatársa erről beszélt ugyanis előadásában. Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a magyar gazdaság helyzetéről, és annak önkormányzati vonásairól számolt be.

A hitelek irán érdeklődők az MFB pontokon keresztül elérhető hitelekről informálódhattak az eseményen. Dr. Dencső Istvánné, a NAV Jász-Nagykun-Szolnok megyei Adó- és Vámigazgatóságának osztályvezetője az elektromos számlázás és számla adatszolgáltatás címmel tartott előadást.