Uniós forrásokból támogatják a fiatalokat

Azon dolgozik az NGM, hogy a fiatal vállalkozók még inkább a piaci igényeknek megfelelő képzéseket kapjanak.

A kormány a Munkahelyvédelmi akció keretében költségvetési, az Ifjúsági garancia rendszer segítségével pedig európai uniós forrásokból támogatja a fiatalok foglalkoztatását – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szeptember 20-án Budapesten az #énjövőm –  Regeneráció a munkaerőpiacon – Szakmai délelőtt a fiatalok integrációjáról című rendezvényen.
 
Cseresnyés Péter felidézte, hogy a fiatalok munkanélküliségi mutatója az Európai Unióban 17,7 százalékon áll, Magyarországot csak Németország és Csehország előzi meg. Kiemelte: Magyarországon a fiatalok foglalkoztatásának bővülése a Munkahelyvédelmi akciónak és az Ifjúsági garancia rendszer három elemének az Ifjúsági garancia programnak, a Gyakornoki programnak és a Vállalkozz fiatal! című programnak köszönhető.
 
Az Ifjúsági garancia program a fiatalok képzésére és foglalkoztatására helyezi a hangsúlyt, 2022-ig tart, és 190 ezer fiatal bevonását tűzte ki célul. A program megvalósítására 190 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből több mint 4 milliárd forint csak a Közép-magyarországi régió fejlesztését szolgálja. A legutóbbi, 2017-es szeptember 8-i adat szerint már több mint 65 ezer, 25 évnél fiatalabb vesz részt a programban. A gyakornoki program azoknak a fiataloknak segíti az elhelyezkedését, akiknek már van szakmája, de még nem találtak állást. A programban szereplő fiatalok bértámogatást kapnak.
 
A fiatalok vállalkozóvá válását segítő programban azok a fiatalok kaphatnak 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, akiknek üzleti tervét a zsűri megfelelőnek találja. Cseresnyés Péter közölte, a tárca most azon dolgozik, hogy lehet a cégek és a képző intézmények bevonásával a hagyományos kereteket kicsit megbontva, hogyan lehet a piaci igényeknek jobban megfelelő képzéseket kialakítani. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára elmondta, a fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedését segíti az 5 milliárd forint keretösszegű, önkéntesség személyre szabva program, amelyben a fiatalok fél vagy egy évig társadalmilag hasznos tevékenységet végezhetnek például a mentőszolgálatnál, szociális területen vagy a gyermekvédelemben, miközben a fiatalokat fogadó intézményeknek is kötelezettségei vannak. Biztosítaniuk kell például fél vagy egy éven át tartó pályaorientációs tanácsadást és nyelvoktatást.