1300 milliárdos uniós keret a vidékfejlesztésre

A vidékfejlesztési program valamennyi pályázati felhívását meghirdették március 31-ével, ami a 2014 és 2020 közötti időszakra 1300 milliárd forint összegű európai uniós keretet biztosít Magyarországnak – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a kiskőrösi agrárexpón megtartott sajtótájékoztatón.

Viski József tájékoztatása szerint a 64 pályázat jelentős része az elmúlt másfél évben már elérhető volt. 

A nagy érdeklődést bizonyítja, hogy a beruházások támogatására biztosított 600-700 milliárd forint összegű keretre mintegy három-négyszeres túligénylés érkezett. Így már csak néhány olyan konstrukció érhető el, amelyek beruházást támogatnak, munkahelyeket teremtenek és az agrár mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét hivatottak növelni – tette hozzá.

Mint mondta: a beruházási támogatások 80 százalékát a mikro, kis- és középvállalkozások számára biztosítja a program, és csak a források 20 százalékát igényelhetik a nagy mezőgazdasági vállalkozások. Az ezen túl még elérhető összeg az egyes állat- és területlétszámhoz kapcsolódó támogatási lehetőségekből származik. 

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a vidékfejlesztési program keretében a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) működésének biztosításához 18 milliárd forint áll rendelkezésre. A hálózat január 1-je óta a Széchenyi Programiroda égisze alatt működik. 

A „mínusz egyedik lépéstől” segít a Széchenyi Programiroda

Schultz Gábor, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: a programiroda alapvetően az európai uniós fejlesztési lehetőségekről ad tájékoztatást és a különféle pályázatok megvalósítását segíti országszerte 60 irodában, 180 tanácsadóval. Ügyfeleik elsősorban az önkormányzatok, a civil szféra, valamint a gazdasági társaságok köréből kerülnek ki. 

Az elmúlt évről elmondta: a tájékoztatást 22 ezer találkozó és mintegy 300 rendezvény szolgálta. Az MNVH révén a jövőben pedig már vidékfejlesztési kérdésekben is segítséget tudnak nyújtani a hozzájuk fordulóknak. Mint ismertette, a Széchenyi Programiroda munkája a „mínusz egyedik lépéstől”, azaz a megfelelő pályázat kiválasztásától az előkészítésen, a projekttervezésen és a konkrét megvalósításon át egészen a projektzárásig tart.

Széles körű tájékoztatás

Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke hangsúlyozta: céljuk és feladatuk, hogy a vidékfejlesztési programmal kapcsolatos információk és pályázati lehetőségek a magánszemélyekhez és kisvállalkozásokhoz is eljussanak.

Szavai szerint a szervezet munkája révén a vidékfejlesztésben érintettek – legyen szó önkormányzatokról, egyesületekről, az egyházak képviselőiről, kisvállalkozokról vagy épp magánszemélyekről – széleskörű tájékoztatást kaphatnak a vidékpolitika aktualitásairól és célkitűzéseiről, egyszersmind hozzájuthatnak minden olyan információhoz, melyre szükségük lehet az egyes fejlesztési beruházásokat megelőző döntések meghozatala során. Hangsúlyozta, a hálózati struktúra mindemellett arra is lehetőséget ad, hogy a MNVH-nál regisztráltak megosszák egymással tapasztalataikat, észrevételeiket, a tagok megismerjék a már kipróbált és jól bevált gyakorlatokat, illetve elkerüljék a mások által már felismert buktatókat.

Ügyfeleik a 19 főből álló megyei referensi hálózat révén tájékoztatást kaphatnak az aktualitásokról és a már bevált, jó gyakorlatokról.

Támogatás a „végeknek”

Európa huszonhét országában működnek hasonló szervezetek, melyekkel szintén kapcsolatban állunk; a tőlük érkezett jelzéseket, észrevételeket és tapasztalatokat is becsatornázzuk a hálózatunkba – egészítette ki a fent elhangzottakat Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára. Mint mondta, jelenleg tizenháromezer partnerrel állnak kapcsolatban országszerte, de természetesen folyamatosan várják az újabb érdeklődőket.

Hozzátette, a közelmúltban komoly anyagi támogatást kaptak a kormányzattól arra, hogy felkarolják a  „végeknek” működő kisebb civil szervezeteket, „érdemes tehát csatlakoznia mindazoknak, akik fontosnak érzik a vidékfejlesztés ügyét”.

Elhangzott, a MNVH-val, személyesen a megyei területi felelősökön keresztül lehet felvenni a kapcsolatot, de a hírlevél-szolgáltatásuk, valamint az MNVH.eu oldal révén a világhálón is elérhetőek.

(forrás: MTI, vasarhely24.com)