Brüsszeli információs és kapcsolatépítő rendezvény

2013. december 4-én és 5-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közös szervezésben a Széchenyi Programiroda megtartotta első brüsszeli rendezvényét. A két napos program a 2014-ben életbe lépő, Európa legnagyobb kutatási és innovációs programját jelentő Horizon 2020 program kis- és középvállalkozásokat helyzetbe hozó intézkedéseit járta körül. A 40 fős magyar delegációban kkv-k, egyetemi pályázati iroda, valamint a két szervező intézmény munkatársai vettek részt.

Az esemény első napján Pelzné dr. Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament által november végén megszavazott új program elmozdulást jelent a kutatástól az innováció felé, a piacorientált megközelítés, illetve az egyszerűsítések a kkv-k nagyobb részvételét ösztönzik. Ezt követően Ben Butters, az Eurochambres európai uniós ügyekért felelős igazgatójaés Bettine Gola, az Eurochambres tanácsadója bemutatta a szervezetet, majd a kkv eszköz és az innovációhoz vezető legrövidebb út intézményeiről beszélt. A magyar delegáció a délutánt Magyarország EU melletti Állandó Képviseletén töltötte, ahol dr. Várhelyi Olivér nagykövet, helyettes állandó képviselő üdvözlő beszédét követően dr. Reiter Ágnes, Murányi Béla és Szilágyi László TéT attasék a program tárgyalásának magyar érdekek szempontjából jelentős részleteire világítottak rá.

Az esti rendezvénynek, a magyar vállalkozói kör uniós innováció támogatási lehetőségeivel foglalkozó Brüsszeli Magyar Gazdasági Klubnak a Brüsszeli Balassi Intézet adott otthont, az eseményt dr. Kovács Tamás Iván nagykövet (Magyarország Brüsszeli Nagykövetsége) és Gaál József alelnök (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) nyitotta meg. A kerekasztal-beszélgetésben dr. Várhelyi Olivér nagykövet, helyettes állandó képviselő (Magyarország Állandó Képviselete az EU mellett), dr. Surján László alelnök (Európai Parlament), dr. Siegler András igazgató (Európai Bizottság, Kutatási és Innovációs Főigazgatóság), Kazatsay Zoltán főigazgató-helyettes (Európai Bizottság, Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatósága), Gaál József alelnök és Dunai Péter főtitkár (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) vettek részt. A nap állófogadással zárult, mely alkalmat teremtett a magyar delegáció tagjai és az európai intézményrendszer magyar munkavállalói közötti véleménycserére.

Másnap a program a Magyar Fejlesztési Központban folytatódott, ahol Gaál József alelnök, Dunai Péter főtitkár (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) és dr. Hollósi Krisztina képviseletvezető (Széchenyi Programiroda Nkft.) köszöntötték a megjelenteket. A szemináriumot Surján László alelnök (Európai Parlament) nyitotta meg. Harsányi Csaba igazgató (Magyar Fejlesztési Bank Zrt., Brüsszeli Képviselet) a Horizon 2020 program által támogatott hitelgarancia és tőkefinanszírozási eszközökről tartott előadást. Stefanie Kalff-Lena (Európai Bizottság, Kutatási és Innovációs Főigazgatóság) a program kifejezetten kkv-kra szabott pályázati lehetőségeit ismertette. Michel Vanavermaete program menedzser a Horizon 2020 programból és tagállami hozzájárulásokból finanszírozott, kutatásintenzív kkv-ra irányuló Eurostars 2 programot mutatta be.

A 2 napos rendezvény büféebéddel zárult.