Elengedhetetlen a vidékfejlesztési források jelenlegi szinten tartása

Brüsszelben ülésezett a Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 28-án.

Az ülésen tizenhét tagállam közös nyilatkozatban állt ki a vidékfejlesztési források legalább jelenlegi szinten történő megtartása mellett. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy: „Elfogadhatatlan az a bizottsági javaslat, amely több mint 26%-kal csökkentené a Magyarországnak 2021 után jutó vidékfejlesztési forrásokat”. Az ágazati kihívások kezelése még a versenyképességét biztosító beruházási támogatások segítségével is megerőltető, a fejlesztések és a termelő erő megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy a következő pénzügyi időszakban is megfelelő nagyságú uniós források álljanak rendelkezésre.

Nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a Közös Agrárpolitika jövőbeni szabályaira tett javaslatában, az Európai Bizottság az eddigieknél is magasabb követelményeket ír elő a gazdák számára, amik a javasolt forráscsökkenéssel együtt nem teljesíthetőek Nagy István szerint. A gazdáktól nem kérhetünk többet úgy, hogy közben csökkentjük a támogatásaikat, ráadásul a jelenleginél bonyolultabb szabályrendszerben juthatnának csak hozzá - összegezte a miniszter.

A mezőgazdasági miniszterek folytatták a vitát az új Közös Agrárpolitika (KAP) végrehajtásának részletszabályairól is. A kormány álláspontja szerint Magyarország csak olyan megállapodást tud elfogadni, amely valódi egyszerűsítést jelent majd a gazdák számára. Egyszerű szabályok szükségesek, hogy a gazdák a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben juthassanak hozzá az őket megillető támogatásokhoz. A KAP 2021 utáni szabályairól szóló tárgyalások a költségvetési vitával párhuzamosan zajlanak Brüsszelben. A mezőgazdasági miniszterek várhatóan őszig kialakítják közös álláspontjukat az új KAP részletszabályairól.

 

Forrás: AM sajtó / MTI / kormany.hu