Kapacitást bővítene? Közel a segítség

A Széchenyi Programiroda célja nemcsak a legfrissebb pályázati lehetőségekkel ismertetni meg az érdeklődőket, hanem a megvalósulási időszakban is támogatni a kedvezményezettet. Ezúttal a debreceni Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületének előadója telt meg pályázati lehetőségek iránt érdeklődőkkel.

„Jó az együttműködés, rugalmasak, kézzelfoghatóan segítik a pályázati folyamatot” – osztotta meg véleményét és tapasztalatait a Széchenyi Programirodáról egy résztvevő, az iroda által szervezett debreceni konferencián január 11-én. Ha 2013-ban a programiroda nem segített volna a konferencia említett résztvevőjének a pályázatok útvesztőjében eligazodni, valószínűleg nehezebben jutottak volna hozzá, vagy rosszabb esetben nem sikerült volna elnyerniük a kiírt pályázatot. A 6 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatást egyébként telephelyfejlesztésre használták fel. A három fővel indult, mérnöki tevékenységet végző vállalkozás azóta nyolc munkavállalónak biztosít megélhetést.

Az elmúlt évek keserű tapasztalatai szerint a pályázatíró cégek gyakran hagyták magukra az ügyfelet adott esetben olyan vállalásokkal, amivel a vállalkozás vezetője addig sokszor nem is volt tisztában – mondta el Buzás László, a Széchényi Programiroda regionális igazgatója. Ezen a rossz gyakorlaton kíván változtatni immáron hat éve a programiroda, amelynek célja nemcsak megismertetni az ügyfelet a legfrissebb pályázati lehetőségekkel, hanem a megvalósulási időszakban is támogatni a kedvezményezettet. A programiroda 180 tanácsadója az ország 60 pontján térítésmentesen és személyre szabottan segíti azokat, akik európai uniós forrásból kívánják vállalkozásukat beindítani, vagy fellendíteni. A gördülékeny és sikeres pályázati folyamat titka, hogy a szervezet munkatársai jól ismerik a brüsszeli játékszabályokat, így tudnak hatékonyan segítséget nyújtani akár a szerződéskötés vagy -módosítás, akár a helyszíni ellenőrzésekre való felkészülés folyamatában.

Az eredményekről szólva Buzás László előadásában elmondta, hogy a 2011-2013-as időszakban 1142 fórumon több mint 25 ezer ügyfelet sikerült elérnie a szervezetnek, míg 65 konferencián közel kilencezer érdeklődő fordult meg. A 29 ezerből 23 700 nyertes pályázathoz segítette ügyfeleit a szervezet.

Buzás előadásában kifejtette, hogy míg a 2007-2013-as időszakban a vissza nem térítendő pályázatok domináltak, addig a 2014-2020-as időszakban a pályázatok kötelező eleme lesz a hitellel való finanszírozás. A stabil piaci jelenléttel rendelkező cégek támogatása a cél, mint fogalmazott, „hoppon maradnak” azok a vállalkozások, amelyek csak addig működnének, amíg az uniós forrás kitart. A most kiírt pályázatokhoz Buzás szerint már „komolyan kell produkálni”, így próbálják arra sarkallni a cégeket, hogy csak olyan finanszírozási lehetőséget pályázzanak meg, amivel el is bírnak. Elvárt tehát a vállalkozások pénzügyi megfelelősége, stabilitása, és hitelképessége.

A konferencián szó volt többek között energetikai és élelmiszeripari beruházások megvalósulását célul tűző pályázatról, de azok az érdeklődők is támpontokat kaphattak, akik kapacitásbővítésre, vagy K + F + I tevékenységek, vagy informatikai fejlesztésre szeretnének pályázni. A pályázat iránt érdeklődők a Széchenyi Programiroda honlapján itt elérhető előadásanyagokból és ismertetőkből szerezhetnek bővebb információkat, kérdéseikkel pedig keressék bizalommal az iroda munkatársait.