Megnyíltak a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program pályázatai

Akár 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a felvidéki vállalkozások.

Már pályázhatnak a felvidéki mezőgazdasági-, illetve mikro-,  kis- és középvállalkozók a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program forrásaira; a Széchenyi Programiroda elindította a pályázatok leadására szolgáló www.baross-palyazatok.eu internetes oldalt. 

A honlapon nemcsak a pályázati felhívások találhatók meg, hanem az a regisztrációs felület is, amelynek kitöltése feltétele a pályázaton való indulásnak. A programnak köszönhetően akár 15 ezer euró, legfeljebb 70 százalékos intenzitású, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a felvidéki gazdálkodók és gazdasági szervezetek. Pályázni eszközbeszerzésre lehet többek között kapacitásbővítési vagy akár technológiai fejlesztési céllal. A mezőgazdasági és kkv-s pályázatokra bontott forrás keretösszege területenként 2,425 milliárd forint. A programban a 2017. január 1. előtt bejegyzett vállalkozások vehetnek részt.

A Széchenyi Programiroda egészen a felhívás értelmezésétől, a pályázathoz szükséges dokumentumok feltöltésén keresztül, a fenntartási időszakig ingyenesen segíti a szervezethez fordulókat. A felvidéki pályázattal kapcsolatosan a balassagyarmati, az esztergomi, a győri, a komáromi, a putnoki, a salgótarjáni és a sátoraljaújhelyi irodákban adnak ingyenesen tanácsot a szervezet munkatársai. A kérelmek benyújtására 2017. október 20-ig van lehetőség, a pályázatokat személyesen is be kell nyújtani a Széchenyi Programiroda említett irodáinak valamelyikében.

A Programiroda közreműködésének célja a határon túli magyarok által is lakott területek támogatása a Kormány elképzeléseivel összhangban. A Programiroda arra törekszik, hogy a felvidéki magyarok – a nemzeti identitásuk megtartása, megerősítése mellett – gazdasági értelemben is gyarapodhassanak szülőföldjükön. Végrehajtó szervként minden segítséget megadunk a felvidéki magyar közösségek minden korábbinál nagyobb mértékben és érdemi módon történő, anyaországi segítéséhez.