Nem függeszthetők fel bármikor az uniós pályázatok

A legfrissebb Közlönyben megjelent egy kormányrendelet.

A 328/2017. (XI. 8.) kormányrendelet alapján három olyan változásra is felhívják a figyelmet a 272/2014-es kormányrendeletben, amely sokakat érinthet, akik uniós pályázaton indultak, vagy tervezik még az indulást:

1.     Ezentúl ha a nyitva lévő pályázatot valamilyen ok miatt menetközben felfüggeszti a kiíró, akkor előbb ezt jeleznie kell (pl. kiadja az erről szóló közleményt a palyazat.gov.hu oldalon) és csak az ezt követő nyolcadik naptól léphet hatályba a felfüggesztés. Eddig a jogszabály 53. § (1b) része csak arra az esetre írta elő a nyolc napos „kivárási időt”, ha a nyitva lévő pályázatnál menetközben akarta lezárni a szakaszos benyújtási lehetőséget a kiíró például keretkimerülés miatt (most tehát a „szakasz lezárása” kifejezést módosították a „szakasz felfüggesztése vagy lezárása” kifejezésre).

2.     Ha több időszakaszt határozott meg a kiíró arra, hogy mikor lehet beadni a pályázatot, akkor eddig a két egymást követő szakasz között (az egyik szakasz utolsó napja és a másik szakasz első napja között) legfeljebb hét napos szünetet határozhatott meg a kiíró. A mostani módosítás viszont a 47. § (2) részben kivette a „legfeljebb hétnapos” kifejezést, azaz lehet ennél hosszabb szünet is a két nap között.

3.     A harmadik az, hogy a közszféra kedvezményezetteknél egységesítették a szállítói előleg mértékét, azaz nem tesz már különbséget a jogszabály a szolgáltatásvásárlás (eddig csak 30%-os engedett a jogszabály) és az egyéb tranzakciók között (amelyekre 50%-ot engedett) az 1. melléklet 134/B.1. részében.
 
A friss Közlönyben egyébként az 1813/2017. (XI. 8.) kormányhatározat alapján az is benne van, hogy további 2 milliárd forintot ad a kormány magyar költségvetési forrásból az állami projektértékelői rendszer feladatainak ellátására. Ez azt jelenti, hogy az 1,77 milliárd forintnyi EU-forrás mellé (KÖFOP-keretből) összesen további 15,7 milliárd forintot biztosít hazai forrásból a kormány, hogy ennek az új uniós ciklusban kiépített rendszernek biztosítani tudja a működését, ami a pályázatok elbírálásában központi szerepet kap.