Nyertesek: újabb száz cég örülhet a támogatásnak

101 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el összesen 4,5 milliárd forint támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

Versenyképességének javítására és kutatásfejlesztésre 101 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el összesen 4,5 milliárd forint támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében – tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára. A támogatással összesen közel 8 milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a nyertesek.
 
A „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című (GINOP-2.1.7-15) felhívás 2015. október végén jelent meg, 45 milliárd forint a keretösszege. A pályázatot 2016. áprilisban függesztették fel. A nyerteseknél fontos volt, hogy a tudományos kutatásokon keresztül olyan piacképes termékek, szolgáltatások jöjjenek létre, amelyek hozzájárulnak a vállalkozások versenyképességének, innovációs tevékenységének növeléséhez.
 
A mostani döntésekkel 42 innovatív vállalkozás kapott támogatást ötleteik megvalósításához és piacra vitelére, ezek a cégek több mint 5,1 milliárd forint értékű fejlesztést hajthatnak végre. A hivatalos pályázati oldalon található statisztikák szerint a prototípus pályázatnak összesen 363 nyertese van, akik 22,5 milliárdos megítélt támogatásnak örülhetnek. Már 251 pályázó rendelkezik hatályos szerződéssel is.
 
Rákossy Balázs kiemelte: a kormányzati gazdaságpolitika nagy hangsúlyt fektet az innováció és kutatás-fejlesztés területére. Magyarország 2020-ra a GDP-arányos K+F ráfordításokat a jelenlegi 1,4 százalékról 1,8 százalékra, 2030-ra pedig 3 százalékra tervezi növelni. A kormány uniós és hazai forrásokból 2014 és 2020 között kutatás-fejlesztési programokra 500 milliárd forintot bocsát rendelkezésre.
 
A „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” című GINOP-1.2.2-16 kódszámú felhívás tavaly decemberben jelent meg, melynek keretösszege 32 milliárd forint. A pályázatot idén márciusban függesztették fel. A fejlesztési forrásból a cégek eszközöket, gépeket vásárolhatnak, a támogatást megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, vagy információs technológia-fejlesztésre is fordíthatják. A támogatások hatására javul a vállalkozások technológiai felkészültsége, erősödik versenyképességük – tette hozzá az államtitkár.
 
A mostani döntésekkel 59 vállalkozás nyert 1,35 milliárd forintot kapacitásbővítő beruházásainak támogatására, beruházásaik összértéke meghaladja a 2,7 milliárd forintot – mondta el az államtitkár. A hivatalos pályázati oldalon található statisztikák szerint a kapacitásbővítő pályázatnak összesen 1132 nyertese van, akik 23,5 milliárdos megítélt támogatásnak örülhetnek. Már 1129 pályázó rendelkezik hatályos szerződéssel is.