Óriási dömping volt az eszközbeszerzési pályázatnál

Január 3-tól január 5-ig igencsak felpörgött a támogatási igények benyújtása.

Nagy hajrá volt: január 3-tól január 5-ig igencsak felpörgött a támogatási igények benyújtása a cégek körében nagyon népszerű eszköz- és szoftverbeszerzési EU-pályázatra, hiszen ebben az időszakban még bő 300 projekt ment be a rendszerbe több mint 3 milliárd forintos támogatási igénnyel – derül ki a Portfolio rövid vizsgálatából.
 
A nagy érdeklődés és a 17 milliárd forintos keret túligénylése miatt előrehozta a pályázat kiírója „A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén” című (GINOP-2.1.8-17 kódszámú) felhívás benyújtási határidejét január 5. délre. A január 3-i állapothoz képest (1747 db projektre 20,2 milliárd forintos összesített támogatási igény) a végső adatok szerint 2062 projektre összesen 23,8 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett be a rendszerbe, azaz felpörgött a pályázat bezárásának hírére a piac, de nem alakult ki végül olyan durva túligénylés.
 
Az eszköz- és szoftverbeszerzési források elosztása azután történik meg, hogy előtte két körben már voltak termelési kapacitásbővítési pályázatok (GINOP-1.2.2-15 és GINOP-1.2.2-16), amelyek keretében a mostani adatok szerint már 1608 darab projektre 39,7 milliárd forintnyi, illetve 1229 projektre 25,7 milliárd forintnyi forrást osztottak szét a megítélt támogatások alapján.