Sikeres a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program

1.683 pályázat érkezett a közreműködő Széchenyi Programirodához.

Komoly érdeklődés övezte a Felvidéki Gazdaságélénkítő Programot, amelynek köszönhetően, legalább 30 százalékos önerő mellett, akár 15 ezer euró, vissza nem térítendő támogatáshoz juthattak a felvidéki gazdálkodók és vállalkozások Szlovákia 18 járásában. Pályázni eszközbeszerzésre lehetett többek között kapacitásbővítési vagy akár technológiai fejlesztési céllal. A mezőgazdasági, valamint kis- és közepes vállalkozási területre bontott felhívásra összesen 1.683 pályázat érkezett a közreműködő Széchenyi Programirodához, amelynek 90 százalékát jóvá is hagyták.

A jóváhagyott 664 mezőgazdasági projektre több mint 2,63 milliárd, a 857 kkv-s fejlesztési projektekre 2,77 milliárd forint támogatást ítélt meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vezetett tárcaközi Irányító Testület. A pályázatok 56 százaléka kkv-k eszközbeszerzésére, 39 százalékuk mezőgazdasági gépek vásárlására irányult. Maradék 5 százalékuk méhészettel, borászattal, ültetvények, üveg- és fóliaházak telepítésével kapcsolatos fejlesztéseket célzott meg.

A legaktívabbak a Komáromi járás pályázói voltak. Innen 320 projekt közel 1,1 milliárd forint értékben kap támogatást. Az igényléseknek és a megítélt támogatásoknak valamivel több mint a fele a Komáromi, a Dunaszerdahelyi és az Érsekújvári járáshoz köthető.

A Széchenyi Programiroda érintett munkatársai eddig mintegy 3.000 munkaórát szántak a pályázók tájékoztatására és a pályáztatásra. A társaság közszolgáltatóként a projektmegvalósítás során is ingyenesen segíti majd a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program nyertes pályázóit.