Újabb lehetőséget kaphatnak a kkv-k

Augusztus 10-ig lehet véleményezni a pályázati konstrukciót.

Elindult a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram” társadalmi egyeztetése. A  palyazat.gov.hu közleményéből azt is megtudhatjuk, hogy augusztus 10-ig lehet véleményezni a GINOP-8.3.5-18 kódszámú pályázati konstrukció jelenlegi állapotát, de az erre a célra kialakított partnerségi felületen egyelőre még nem látszik hozzászólás.

Ez a nyári szabadságolások mellett talán a tervezett konstrukció rendkívüli vonzerejével is összefügg, hiszen:

·         Ismét jelentős összeg, 60 milliárd forint áll majd rendelkezésre. (Az előző, GINOP-8.3.1-16-os kódszámú pályázat 40 milliárd forinttal indult, majd két lépésben 77 milliárd forintra emelték, végül közel kétszeresen túligényelték. Mostanra a bő 71 milliárd forintnyi támogatói döntésből kb. 65 milliárd forintra leszerződtek és ebből kb. 57 milliárd forintot kiutaltak a kedvezményezetteknek.).

·         Elég tág a hitelprogram célja, hiszen a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása a fő cél. Ahogy az is, hogy olyanok jussanak hozzá a kedvezményes forráshoz, amelyek nem, vagy csak nehezen tudnak hozzáférni (réspiacok finanszírozása).

·         A célrendszer elérése is tág, hiszen a támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell eredményeznie, ami javítja a technológiai felkészültséget. (A hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások olyan beruházásainak a támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők.)

·         Minimum 1, maximum 50 millió forintnyi, a beszerzett eszközök amortizációjának futamidejéhez igazodó, ténylegesen 0%-os kölcsön igényelhető az MFB Pontok valamelyikén. Ez azt jelenti, hogy sem kezelési költség, sem rendelkezésre tartási jutalék, sem előtörlesztési díj, sem szerződésmódosítási díj nem kerülhet felszámításra, ahogy az előző konstrukciónál is kizárták ezeket a kiírók.

·         Sőt, ami kiemelten fontos, hogy új, kezdő vállalkozások is igényelhetik, de ők csak legfeljebb 25 millió forintot.

·         Az elvárt saját forrás mértéke is kedvező, hiszen annak minimálisan elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének legalább 10%-a, amelynek felhasználását a végső kedvezményezettnek legkésőbb az első folyósításkor kell csak igazolnia.

·         Fontos megkötés azonban, hogy a projektek megvalósításának helye csak a Végső Kedvezményezett Magyarországon, Közép-magyarországi régión kívül bejegyzett székhelye, telephelye vagy fióktelepe lehet.

·         Az is fontos megkötés, hogy a projekt megvalósítását (fizikailag és pénzügyileg befejezett) a szerződéskötést követő 6 hónapon belül be kell fejezni, amely határidő indokolt esetben további 3 hónappal meghosszabbítható.