A versenyképességet hivatott javítani az új pályázat

Felkészítő napot tartottak a május 30-án megjelenő pályázati kiírással kapcsolatosan.

Nagyban hozzájárul a termelők versenyképességének javításához a Vidékfejlesztési Program Európai Innovációs Partnerség (EIP) pályázata – mondta Nagy Attila, a Miniszterelnökség főosztályvezetője május 4-én a pesti megyeházán. A május 30-án megjelenő pályázati kiírással kapcsolatosan tartottak felkészítő napot az MNVH területi felelősei és a Nemzeti Agrárkamara élelmiszeripari-, és vidékfejlesztési referensei számára. Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása című felhívásra május 30-ától lehet pályázni egy-egy innovatív projekttel, összesen 24,95 milliárd forint áll rendelkezésre.

Beszámolt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot (MNVH) érintő változásokról Weidel Walter, az MNVH főtitkára. Szólt arról, hogy az MNVH munkatársai januártól 60 irodában, 180 tanácsadóval együttműködve, a Széchenyi Programirodán belül látják el munkájukat, és nyújtanak segítséget ügyfeleiknek a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatosan. A főtitkár kiemelte a vidékfejlesztésért dolgozó társszervezetek együttműködésének fontosságát és biztosította a hallgatóságot, hogy az MNVH továbbiakban is teljes erőbedobással fog dolgozni a Vidékfejlesztési Program céljainak elérése érdekében.

A konzorciumi megállapodás, a projektterv, az elszámolás, kifizetés, valamint a szankciók, jogkövetkezményekhez kapcsolódó kérdéskörről nyújtott tájékoztatást a résztvevőknek Krisztin-Németh László, a Magyar Államkincstár osztályvezetője. Az EIP-AGRI honlappal kapcsolatos tudnivalókat Fekete Anett innovációs referens, a Földművelésügyi Minisztérium munkatársa és a rendezvény társszervezője adta át a hallgatóknak. Az eseményen a szabadalmi eljárás menetéről adott tájékoztatást dr. Gács János, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal szaktanácsadója.

Hogy segítsék a pályázókat, ingyenes tájékoztató „roadshow”-t szervez három vidéki helyszínen a Nemzeti Agrárkamara együttműködve a Földművelésügyi Minisztériummal, az Agrárgazdasági Kutató Intézettel és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal.