Hogyan lehet sikeres egy település?

Ez volt a legfőbb üzenete kecskeméti konferenciának.

Az uniós támogatás csak akkor hasznos a települések számára, ha belőle megvalósuló fejlesztés hosszú távon is hasznot hajt. Az előre gondolkodás kell jellemezze a Bács-Kiskun megyei önkormányzatokat – ez volt a legfőbb üzenete a március 2-án a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Széchenyi Programiroda rendezte szakmai konferenciának.

Hogy hogyan lehet sikeres valaki egy pályázattal, arról mindenkinek vannak elképzelései. De, hogy hogyan lehet sikeres egy település vagy akár egy cég uniós pályázatoknak is köszönhetően, ez volt az igazi kérdése a mai „A sikeres projektmegvalósítás gyakorlata” című szakmai konferenciának. Az eseményt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a megyei Széchenyi Programiroda közösen szervezte.

A cél, hogy egy település találja meg az igazi financiális egyensúlyt, és e mellé legyen működőképes jövőképe. Az előadásokon hangsúlyozták, az uniós pályázati pénzek önmagukban nem oldanak meg semmilyen problémát. Gondos tervezéssel azonban, beépítve egy település költségvetésébe nagyon komoly távlatokat nyithatnak meg. Márpedig támogatás van. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 63 milliárd forintra írt ki pályázatot 2017-ben.

„Semmilyen szél nem kedvez annak a hajónak, amely nem tudja, melyik kikötőbe tart” – fogalmazott Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke. „Ott, ahol van a település vezetésének, és a meghatározó vállalkozóknak egy víziója, egy elképzelése, és amentén haladnak, egymásra építkezve, ott biztos, hogy jó világ lesz” – tette hozzá.

Nem csak a megye által kiírt 13 kategóriába sorolható TOP-os, hanem az egyéb pályázati lehetőségekről is képet kaphattak a szakemberek. A konferencia második felében pedig kisebb csoportokat alkotva workshopokon is elmélyíthették a tudásukat.

(forrás: Kecskemetitv.hu, Kecskemetilapok.hu)