Naponta több száz érdeklődő fordult meg az MNVH standjánál

Rekordot döntött az OMÉK, soha ennyi kiállító nem vett még részt az agrárium ünnepén. A Széchenyi Programiroda saját standdal és konferenciával várta az érdeklődőket.

Több száz érdeklődő fordult meg naponta a Széchenyi Programirodához januárban csatlakozó Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) saját standjánál a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon szeptember 19-24. között Budapesten, a Hungexpo területén. A látogatók többségét a Vidékfejlesztési Program pályázatai érdekelték, de sokan voltak kíváncsiak az MNVH és a Széchenyi Programiroda munkájára is – összegezte a rendezvényen szerzett tapasztalatait Weidel Walter, a szervezet főtitkára. Az MNVH standjánál lehetett bort, pálinkát, a Hódkertész jóvoltából paradicsomot, és még rengeteg féle, az MNVH partnerei által előállított terméket kóstolni.  

A rendezvény szakmai programjaihoz kapcsolódva a Széchenyi Programiroda és az MNVH „Közel a segítség – Hálózatban együtt a vidékért” címmel konferenciát tartott péntek délután. Az eseményen köszöntőt mondott Mike Gregory, az Európai Vidéki Hálózat vezetője, valamint Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az SZPI és az MNVH aktualitásairól Rácz Gábor, a Széchenyi Programiroda, Közép-magyarországi regionális igazgatója, valamint Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára tájékoztatta a rendezvény résztvevőit. A LEADER-program legfontosabb tudnivalóiról többek között dr. Mátéffy Mária, a Román LEADER Szövetség alelnöke, valamint Daniel Vasiliu, a Román LEADER Szövetség főtitkára, dr. Finta István, a LEADER Egyesületek Szövetségének elnöke informálta az egybegyűlteket. 

„120 érdeklődő, valamint nyolc országból 18 nemzetközi küldött érkezett a konferenciánkra” – mondta Weidel Walter, aki sikeresnek ítélte meg a rendezvényt. Az eseményen együttműködési megállapodást írt alá az MNVH a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, az Agrárgazdasági Kutató Intézettel, a Román LEADER Szövetséggel, valamint a LEADER Egyesületek Szövetségével és a Magyar Urbanisztikai Társasággal.

Az idei élelmiszeripari kiállítást Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes is sikeresnek ítélte meg, a záró rendezvényen elmondta, 988 kiállítóval az idei rendezvény rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit. A politikus méltatta a partnerország, Japán által bemutatott kínálatot is, jelezve, nemzetünk büszke lehet arra, hogy élelmiszereinkkel be tudtunk törni az igényességéről ismert ázsiai szigetország piacára.

Mint ismert, idén januárban a vidékfejlesztési források gyorsabb lehívása és a pályázás könnyítése érdekében bővültek a Széchenyi Programiroda térítésmentes szolgáltatásai, ekkor csatlakozott az országos hálózattal rendelkező szervezethez a jelenleg 13 ezer partnerrel büszkélkedő MNVH. A szervezet szakértői a Programiroda megyeszékhelyi irodáiban ingyenesen bemutatják a vidékfejlesztéssel kapcsolatos pályázatokat, segítenek választani az egyes fejlesztési lehetőségek közül.